De geschiedenis van de pizza
Dat de pizza uit Italië komt zal geen wereldnieuws zijn, maar wist jij dat het heel vroeger alleen gegeten werd door de aller-armste Italianen? En dat Amerikanen een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis en populariteit van pizza?
Van de Romeinse tijd tot de ontdekkingsreizen
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat al voor de geboorte van Christus de basis, letterlijk en figuurlijk, is gelegd voor de pizza zoals wij deze nu kennen. De eerste pizza’s waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Bij de ontdekking van Pompeii werd bewijs gevonden dat in dat gebied pizza op grote schaal werd gegeten. In Neopolis, (later: Napels) werden marmeren platen en instrumenten uit de handel gevonden die verdacht veel lijken op de accessoires die gebruikt worden in een pizzeria. In het enig overgebleven kookboek uit de oudheid omschrijft Apicius platte, ronde broden met daar bovenop pijnboompitten, kaas, knoflook, kip, munt peper en olie. Ingrediënten die we vandaag de dag nog gebruiken om pizza’s mee te bakken.
Tomaten waren er op dat moment nog niet in Italië. Pas in 1522 werden er voor het eerst tomaten toegevoegd door Italiaanse keukenprinsessen.
Raffaele Esposito
Aan het einde van de jaren ’80 van de negentiende eeuw was de pizza vooral een maaltijd die gegeten werd door de arme mensen in de achterwijken van Napels. Ze gebruikten de producten die anders zouden worden weggegooid door de grotere restaurants of andere eetgelegenheden. Raffaele Esposito was de eigenaar van de Pizzeria di pietro e Basta Cosi in Napels werd gezien als de meesterchef van de pizza.
Pizza Margherita
Toen de pizza wat meer populariteit kreeg, werd Esposito gevraagd of hij een pizza wilde bereiden voor koningin Margherita van Savoy, die op bezoek was bij Koning Umberto I. Raffaele Esposito wilde uiteraard iets bijzonders doen voor de koningin en bereidde 3 pizza’s. De laatste maakte hij van tomaten, mozzarella en basilicum, de kleuren van de Italiaanse vlag.
De konginin was zo onder de indruk dat zij naderhand een brief zond naar Esposito waarin ze aangaf dat ze van de maaltijd genoten had en nog nooit een pizza als deze – met de ‘Italiaanse vlag’ – had gezien. Raffaele Esposito was vereerd en besloot de pizza te vernoemen naar haar: de pizza Margherita was geboren.
Tomato Pies
Aan het begin van de 20ste eeuw openden geëmigreerde Italianen restaurants in de VS, waarin ze de ‘Tomato Pies’ verkochten. Echter, de Amerikanen wilden meer, groter en dikker. De oneindige variaties en ingrediënten die vandaag de dag als ‘normaal’ worden beschouwd zijn ontstaan in de Verenigde Staten.
Mede dankzij de populariteit en de verschillende variaties van pizza’s in de Verenigde Staten werd ook de rest van de wereld verliefd op het Italiaanse gerecht. In 2009 werd de Napolitaanse pizza dan ook op de Europese Voedsel erfgoedlijst gezet.
Geef jouw mening