Zelf pizzadeeg maken: het basisrecept
Waarschuwing: na het lezen van dit bericht kun je je niet meer verschuilen achter smoesjes. Wij laten je zien dat het maken van pizzadeeg geen tijdrovende klus is. Het is niet nodig om hier tegen op te zien, want het is leuk, goedkoop, kinderlijk eenvoudig en veel lekkerder. Tijd om de handen uit de mouwen te steken dus.
Basisrecept pizzadeeg ( 2 pizza’s)
Het is natuurlijk mogelijk om verschillende soorten pizzabodems te gebruiken, in dit bericht lichten we de standaard pizzabodem toe. Deze bodem maak je met ingrediënten die bijna wel in elk keukenkastje staan.
Ingrediënten:
- half zakje instant gistkorrels (± X gram) of 15 gram verse gist
- 1 theelepel suiker
- 250 gram bloem
- halve theelepel zout
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 150 milliliter handwarm water
Benodigdheden:
- klein kommetje
- kleine vork
- beslagkom
- keukenmachine / paar handen
- vochtige theedoek
Bereiding:
- Meng de gist en suiker, los dit op in 50 milliliter water. Tip: roer met een kleine vork.
- Mix de bloem en het zout in de beslagkom. Maak daarna een kuiltje in het midden
van de beslagkom, groot genoeg voor de gistoplossing en de rest van het water. Giet
de gistoplossing, het resterende water en de olijfolie in het kuiltje. Start met het
mengen van alle ingrediënten, dit kan uiteraard met je handen of met een keuken-
machine. In beide gevallen moet je doorkneden tot het deeg de wand van de kom
loslaat.
Tips voor het kneden met de hand:
- Neem het pizzadeeg uit de beslagkom en ga verder met kneden. Doe dit op een
met bloem bestoven ondergrond. - Maak het deeg elastisch door regelmatig een gedeelte van de deeg een kwartslag
te draaien. - Kneed zo lang totdat er geen deeg meer aan je handen blijft plakken (ongeveer 10
minuten). Is het deeg te droog, voeg dan wat water toe. Voeg wat extra bloem toe
mocht het deeg te plakkerig zijn.
Tips voor het gebruik van een keukenmachine:
- 5-10 minuten met een mixer of keukenmachine met deeghaken
- 2-3 minuten met een foodprocessor. Voeg tijdens het draaien van de machine
de gistoplossing en de rest van het vocht via de luchtschacht toe. - Ga door totdat het deeg loslaat van de wand van de beslagkom, maar het nog wel
plakkerig aanvoelt. Is het deeg te droog, voeg dan wat water toe. Voeg wat extra
bloem toe mocht het deeg te plakkerig zijn.
Vervolg bereiding:
- Nadat het pizzadeeg goed gekneed is, maak je er een bal van. Op een warme plek
voor 1 uur laten rijzen onder een natte theedoek. - Zodra het deeg in twee porties verdeeld is, rol je het pizzadeeg uit tot een cirkel
met een diameter van 30 centimeter op een werkblad bestoven met bloem. - Leg de pizzadeeg op de twee bijgeleverde houten plankjes, zodat je het deeg
inclusief topping gemakkelijk in de Fratello pizza-oven kunt leggen.
Over smaak valt te twisten
Ben jij van plan om zelf pizza’s te gaan maken of heb je zojuist met behulp van deze handleiding pizza’s gemaakt, laat het ons weten. Uiteraard zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met het maken van het deeg en de smaak hiervan. Voeg jij extra ingrediënten toe of laat jij juist ingrediënten vallen? Deel hier ook jouw tips voor het maken van de lekkerste Italiaanse pizza’s, want delen = lief!
Geef jouw mening